Специализирана агенция за дестинация Турция

Подбрани почивки на отлични цени Лиценз № 01-7993

Екскурзии за Фестивала на лалето 2023, Истанбул

Изживей магията на Фестивала на лалетата 2023 в любимия град на пътешествениците – Истанбул

Всеки април в Истанбул се провежда ежегодният Международния фестивал на лалетата. Това не би трябвало да е изненада, защото въпреки общоприетото схващане, че лалетата произхождат от Холандия, всъщност те са били пренесени от Турция. Историята на Истанбулския фестивал на лалетата започва още преди повече от 300 години. Османското общество е било голям любител на лалетата, които първоначално растели като диви цветя далече в азиатските степи. Търговското им отглеждане започва в Турция в средата на 16-ти до началото на 18-ти век като притежанието на лале се е считало за синоним на аристократизъм и престиж. Неслучайно има период от историята наричан Lale Devri, или “Ерата на лалетата”, считан от много като времето, когато Османската империя започва да се ориентира към Европа. По-късно лалето си проправя път и към европейски страни като Холандия. Именно заради Чарлз дьо Л’Еклюз, ботаник в медицинския факултет в един от холандските университети, хората смятат, че лалетата произхождат от Холандия. Той е първия човек, който реално е изследвал и публикувал първите големи трудове за лалета в света през 1576 г. Мотивът на лалето обаче оставя дълбок отпечатък в османската култура, затова не се изненадвай, ако го видиш в дворци, джамии, плочки, музеи, керамични и текстилни дизайни, както и в елементи от съвременната култура като картини, билбордове, реклами и дори в туристическото лого на Турция. Може да намериш цветовете на лалетата почти навсякъде, а именно в това е чара на този невероятен фестивал, който наистина си заслужава пътуването.

Лалетата започват да цъфтят в края на март до началото на април. Следователно фестивалът продължава от 1 април до 30 април, като датата на цъфтеж зависи от времето и продължава в няколко възхитителни за всички седмици. Април е много хубав месец за екскурзия до Истанбул, защото е месец без дъждове и времето е топло и приятно. Така че, ако случайно се намираш в Истанбул по това време на годината, имаш късмет! Милиони лалета са засадени в парковете на мегаполиса, булевардите и кръстовищата. Местните жители дори се надпреварват кой ще засади повече лалета на своите балкони и прозорци. Множество събития, концерти и художествени изложби събират туристи от всички краища на света на този фееричен празник – Фестивал на лалетата, посрещащ пролетта. Но кое е най-доброто място да се полюбуваш на истанбулските лалета?

С изглед към Босфора, паркът Емирган е известен с грандиозните си килими от над 3 милиона лалета от 90 сорта, в нюанси на розово, червено, жълто, пурпурно и бяло. Паркът обхваща площ от 117 акра като в него има растения от над 120 вида, някои от които изключително редки. Многото маси за пикник правят парк Емирган много популярна зона за отдих за местните хора, особено през уикендите и празниците. През 60-те години на миналия век в парк Емирган е създадена специална градина, за да се възроди традицията на града за отглеждане на лалета. От 2005 г. тук всеки април се организира ежегодния международен фестивал на лалетата, което прави парка привлекателен и много пъстър с килими от цветове. В него можеш да се насладиш на великолепна гледка към Босфора по време на закуска или вечеря в кафенетата и ресторантите, разположени в районите на Жълтия павилион, Розовия павилион и Белия павилион – всеки от които кръстен на цвят лале. Изживей с екскурзиите ни блажени моменти със свежестта на сладки аромати в любимия град на пътешествениците – Истанбул.

Как да резервирам своята почивка в Турция?

Можеш да следваш следните стъпки, които ще ти помогнат при резервацията на твоята почивка:

СТЪПКА 1: Избери тип транспорт за пътуването

Как предпочиташ да пътуваш – с автобусен или със самолетен транспорт? Или със собствен транспорт? Натисни върху опцията за пътуване до Турция, която предпочиташ.

СТЪПКА 2: Избери от къде да тръгнеш и за колко нощувки

Натисни върху оферта, която е с тръгване от удобния за теб град и предпочитания брой нощувки. След клик върху офертата, ще се отворят всички налични хотели за офертата.

СТЪПКА 3: Избери хотел към отворената от теб оферта

Хотелите към избраната от теб оферта са показани с цени и подробна информация. Избери хотел и натисни "Виж повече", за да селектираш дати.

СТЪПКА 4: Резервирай избраната оферта

Разгледай наличните дати и натисни върху цената, която те устройва. Отваря се формата за резервация. Попълни своите данни и натисни "Изпрати". Нашите консултанти ще се свържат с теб.

Релакс за теб, защото пътуваш с Turkuaz

Топ специалисти за дестинация Турция

Избор от проверени хотели в Турция

Подбрани оферти за почивка на добри цени

Довери са на отличните отзиви за нас

Лиценз за турагент и туроператор № PKK-01-7993

Застраховка от "Лев Инс" № 13062210000148

Turkuaz, Туристическа агенция за почивки в Турция

Работно време: Пон-Пт, 09:00 – 18:00


© 2022 Туристически бранд – "Turkuaz"
Юридическо лице – "АдвенТур" ЕООД
Лиценз PKK-01-7993 от Министерството на туризма
GDPR & Условия за ползване & Sitemap

Оценка 4.8 / 5. Гласове: 9