Специализирана агенция за дестинация Турция

Подбрани почивки на отлични цени Лиценз № 01-7993

Срещни се с неземния по своята красота природен феномен. Екскурзии Лято 2022 г

Екскурзии до Памуккале

Спиращи дъха гледки с екскурзия до „Памуковия замък“

Когато зърнеш това изумително творение по време на твоята екскурзия, за теб няма да съмнение, че то не може да бъде създадено без божествена намеса и единственото, което ти остава, е нямото безмълвно възхищение. Докосването до снежнобелите травертини, създадени от термалните води, които са дали живот на древния град Хиераполис, е запомнящо се преживяване. Травертините на Памуккале имат приказен вид, наподобяващ пухкави памукови облаци – една от редките красоти, които се срещат в природата. Спиращи дъха гледки и неописуемо усещане за текстура излизат от изворите на „Памуковия замък“, за да се превърнат във фантастични форми – замръзнали водопади, мраморни скулптури и релефи, цветя и птици. Цветът на терасите със стичаща се аквамаринена вода се променя в зависимост от времето на деня – от блестящо бяло по обед до нежно розово към залез слънце. Термалната вода с температура от 36 °C е била често предпочитана за релакс от Клеопатра, чийто басейн с антични останки в него е отворен за всеки желаещ да се потопи. Освен фотогеничния със своята естествена красота Памуккале, древногръцкият елинистичен град Афродизиас заслужава внимание. Посветен на гръцката богиня на любовта, обектът е с поразително добре запазени мраморни скулптури и фасади, като най-забележителен е храмът на Афродита, построен по заповед на Византийския император Зенон. Както Памуккале, така и Афродизиас са задължителни за всеки пътешественик през 2022 г. дестинации от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, достъпни с екскурзия от повечето курорти.

Представи си как се носиш в топли, бълбукащи като шампанско води, сред хлътнали мраморни колони и издълбани басейни. Зад теб се простира ослепително бял пейзаж от фантастични скали и тераси. Турция е изпълнена с много ярки и запомнящи се пейзажи, но екскурзията до Памуккале е едно от най-впечатляващите неща – сюрреалистично място, където природните и създадени от човека чудеса се съчетават перфектно. Предполага се, че травертините са се образували в процес, продължил 15 хиляди години. Водата, бликаща от подземните извори с дълбочина 160 метра, е с температура от 36 градуса и богато съдържание на калциев карбонат. Каскадирайки над басейни и естествени тераси, тя отделя въглероден оксид, а калциевият карбонат седиментира в травертините – бели завеси, приличащи на втвърдена бяла вода, привидно окачени във въздуха. Затова районът днес се нарича Памуккале – в превод от турски „Памуковият замък“.

Тези уникални природни образувания правят екскурзията до Памуккале през 2022 г. връхна точка на всяко пътешествие в Турция. Естествените басейни са образувани в резултат на вековната варовикова ерозия от термалните извори, а богатата на минерали вода от векове привлича посетители в Памуккале благодарение на известните си терапевтични свойства. Хиераполис – древният град, построен около естествените басейни на Памуккале – дава доказателство за това. Той съществува още от 2 век пр.н.е. като „древен спа град“ и жителите му са се възползвали максимално от топлите, богати на минерали води на този регион. От древни времена на изворите на Памуковия замък се гледа като на подарък от природата за човечеството. Смята се, че горещите извори лекуват ревматизъм и други заболявания и привличат посетители от хилядолетия, както е илюстрирано от руините на Хиераполис – „Свещения град“, намиращ се в непосредствена близост до Памуккале. Много от хотелите днес разполагат със специални басейни, пълни с термална изворна вода, въпреки че има ограничения, за да се запази деликатният баланс на естествените варовикови басейни.

Когато стигнеш в Памуккале, най-добрият маршрут по време на твоята екскурзия, е да преминеш през образуванията по травертинната пътека започвайки от южната порта. Имай предвид, че тук нямаш право да носиш обувки или сандали. Причината е опитът да се спре ерозията и оцветяването на отлаганията на калцита, което спомага това място да остане красиво и за следващите поколения. Уникално е чувството да се разхождаш бос през травертините и да се освежаваш от горещото време в термалните води. Ако говорим за естествена красота, Памуккале е едно от най-епичните чудеса. Със своите пухкави памучни басейни, красотата тук струи от всеки ъгъл. Може да прекараш деня пръскайки се в басейните с аквамарин и потапяйки се в античния басейн на Клеопатра, построен по поръчка на Марк Антоний като подарък за любимата му Клеопатра. През 7-ми век масивно земетресение унищожава римската баня около басейна, като сваля колоните във водата. Със средна температура на водата от 36 °C, къпещите се могат да се почувстват като римски аристократи, докато се носят между римските артефакти, успокоявайки уморените си от пътуването тела.

Избегни тълпите като посетиш мястото рано сутрин или късно следобед и имай предвид, че този регион на Турция може да бъде изненадващо студен през зимните месеци, така че най-доброто време за посещение е през пролетта или есента. Памуковият замък е на три до четири часа път с кола от Кушадасъ или Бодрум по път Е87. По време на активния сезон има ежедневни автобусни екскурзии от всички курорти. Днес Памуккале се нарежда сред най-посещаваните обекти в Югозападна Турция, заедно с Ефес, Пергам и Афродизиас.

Релакс за теб, защото пътуваш с Turkuaz

Топ специалисти за дестинация Турция

Избор от проверени хотели в Турция

Подбрани оферти за почивка на добри цени

Довери се на отличните отзиви за нас

Лиценз за турагент и туроператор № PKK-01-7993

Застраховка от "Лев Инс" № 13062210000148

Turkuaz, Туристическа агенция за почивки в Турция

Задай своите въпроси и резервирай на имейл:

info@pochivki-turcia.bg

Попитай и резервирай със съобщение:

Viber или Messenger

Гарантиран отговор до 24 ч., в работно време


Плащане на резервацията за почивка
© 2022 Туристически бранд – "Turkuaz"
Юридическо лице – "АдвенТур" ЕООД
Лиценз PKK-01-7993 от Министерството на туризма
GDPR & Условия за ползване & Sitemap

Оценка 5 / 5. Гласове: 19