Открий космополитния Истанбул с възхитителната му смесица от великолепно минало и модерно настояще

Екскурзии до Истанбул

Посети с екскурзия от България над 20 уникални туристически забележителности от различни исторически епохи

Разгледай Света София, Топкапъ сарай, Цистерна на базиликата, квартал Галата, Долмабахче сарай, Принцовите острови и мн. други

Отдай се на шопинг в Капалъ чаршъ, Египетския пазар и десетките търговски улици и молове на мегаполиса

Забавлявай се с твоето семейство в Isfanbul Theme Park, Аквариума Sealife (TurkuaZoo), Legoland и Miniaturk

Направи си уникални снимки за социалните мрежи и се отдай на нощен живот в топ клубове с парти 24/7

Разгледай селекция от най-добрите оферти за екскурзия до Истанбул

Забележителности на Истанбул. Какво да видиш в екскурзията до „Града на два континента“?

Помисли за място, където древността се среща със съвремието, където изтокът прелива в запада и цветните куполи и минарета на османските джамии се редуват със силуетите на небостъргачи, докосващи облаците. Място, където сред великолепието на османски дворци те очаква нощният живот на един наистина космополитен град. Безкрайното разнообразие на Истанбул очарова посетителите му. Като имперска столица от 1500 години, градът е богат на архитектурни забележителности, отразяващи миналото му великолепие – римски, византийски и османски палати, музеи, джамии и базари. Посети „Света София“ – катедралният храм, символ на християнството и Константинопол. Добави усещане за мистерия, като слезеш под земята в цистерната Йеребатан сарнъджъ. Пътувай по Босфора, за да видиш богато украсени дворци и турски къщи. Спри за разходка и сувенири в чаровния Ортакьой. И докато се отпускаш на източните брегове на Босфора по залез и наблюдаваш пурпурната вечерна светлина, отразена на другия континент, ще ти стане ясно защо преди толкова много векове заселниците са избрали това забележително място, за да построят велик град, като мост между два континента. Истанбул е наистина едно от чудесата на света…

Прочети повече за забележителностите тук…

Света София

Първа в списъка на всеки туристически маршрут е внушаващата страхопочитание „Света София“, считана за най-голямата сграда в света по време на своето построяване. Инженерно чудо и изискан шедьовър на византийската архитектура, сградата е на 1500 години и е със зашеметяващата височина от 56 метра. Кулминация на религиозното, политическото и художественото наследство на византийския свят, „Света София“ безспорно е един от най-големите и известни паметници в света. Просто не можеш да си позволиш да не посетиш този музей, когато си поел на екскурзия до Истанбул. При това входът от юли 2020 г. вече е безплатен за всички посетители, като единственото изискване е спазване на етикета за облекло.

Топкапъ сарай

Въпреки че дворцовият комплекс в момента е музей, като бивша основна резиденция и администрация на османските султани, тази величествена забележителност притежава цялото богатство и величие на кралски дворец. Също както „Света София“, и дворецът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Музеят на Топкапъ удивлява с императорските колекции от Османската империя – огромни колекции от оръжия (включително прочутият изумруден кинжал), пищни дрехи, реликви, бижута и др. Сред украшенията на видно място е Kaşıkçı Elması, който се смята за четвъртия по големина диамант в света. Посещението на този музей е като да стоиш в оазис на историята и културата.

Йеребатан сарнъджъ – Цистерна на базиликата

Следващата в списъка със забележителности на Истанбул е най-голямата древна цистерна, която се намира под площад Султанахмед. Построена e през 6-ти век по време на управлението на византийския император Юстиниан I, за да съхранява вода, доставяна от акведукта Валент, в случай че атакуващи врагове прекъснат водоснабдяването на града. С размерите на катедрала и със своите 336 мраморни колони, всяка висока 9 метра, симетрията на „Потъналия дворец“ е удивителна. Тук се намира и известната скулптура на главата на Медуза. Смятало се е, че е обърната с главата надолу, за да се отмени силата на нейния поглед, но всъщност е завъртяна, за да се побере в пространството на колоната над нея. В Цистерната е сниман и известният филм за Джеймс Бонд от 1963 г. „От Русия с любов“.

Капълъ чаршъ и Египетският пазар

Всички са чували за турските базари на Истанбул. И това не е изненадващо. Такава яркост и разнообразие от стоки, отразяващи националния колорит на турците, няма да намериш никъде другаде. Два са най-популярните базари, които най-често се посещават като част от всяка екскурзия до турския мегаполис – Капалъ чаршъ и Египетският базар. Изпълнен с усукани лабиринтни пътеки (11 входа и 64 улици) и изобилстващ от магазини, предлагащи всичко от кожени изделия до цветни килими и джобни часовници, Grand Bazaar е идеалното място да се „изгубиш“. Собствениците на магазини често ще те канят на чай, докато спазарите най-добрата оферта – това е място за пазаруване в спокойно темпо. В близост до кея Еминону се намира още една търговска атракция – Египетският базар. Там се продават най-добрите подправки, ароматни билки, чай, както и ненадминати сладки лакомства (халва, локум и др.).

Шопинг в Истанбул. Молове и търговски улици

Истанбул е истински рай за туристите – любители на шопинга – тук може да пазаруваш буквално цял ден, без да изчерпаш разнообразието от бутици и брандове. Може да се каже, че е град на контрастите – тук ще намериш както световноизвестните марки, така и турски брандове, които не отстъпват по качество, но струват няколко пъти по-евтино.От европейската страна най-големите и интересни молове са Istinye Park, Zorlu Center, Cevahir Mall, Forum Istanbul, Emaar Square и Mall of Istanbul. Молът Cevahir е един от най-големите в Европа с над 340 магазина.

Кварталът Нишанташъ (Nişantasi) e т.нар. Турски Милано. Тук пазаруват доста от заможните хора, като има предимно маркови бутици с европейски стоки и бижутерийни магазини. Пазаруването в Нишанташъ ще се хареса особено много на тези, които ценят лукса. Но дори разходката из квартала е сама по себе си забележителна и изключително приятна.

Известният булевард Истиклял (İstiklâl) е дълга 1,5 км. пешеходна зона и популярна туристическа част от Истанбул. Тук по цялата дължина са разположени магазини на масови брандове, но и доста такива за сувенири и аксесоари.

Кулата Галата

Друг исторически район – Галата – се намира на отсрещния бряг на Златния рог. Това е бившият квартал Пера, което означава „другият бряг“. Заселен от генуезци и венецианци през 12-ти век, този регион е представлявал западното лице на града. Космополитният характер на европейски Истанбул е отразен в сгради като Кулата Галата, Пера Палас, в който е отсядала при пътуванията си Агата Кристи и величествени консулства и сгради в стил Ар Нуво на Авеню Истиклал. Дворци, летни палати и големи имения, построени от османците, продължават да украсяват мегаполиса. Дворците Топкапъ, Бейлербей и Долмабахче, намиращи се на брега на Босфора, са били резиденции на османските султани. Истанбул е известен и с елегантните бели дървени къщи-палати – т.н. yalıs – построени по бреговете на пролива и често показвани в любимите турски сериали.

Долмабахче сарай

Разпрострян на единадесет акра, с 285 стаи, 46 зали и 6 бани, дворецът Долмабахче е един от най-бляскавите дворци в света. Създаден през 19-ти век от 31-вия султан на Османската империя Абдул Меджид I за да съответства на лукса и комфорта на дворците на съвременните английски монарси, Долмабахче омагьосва с бляскавост и охолство. Богато украсен със злато, редки кристали, скъпоценни камъни, килими от мечи кожи и пищни полилеи, това е най-великият от османските султански дворци и е доста популярна атракция за всяка екскурзия. Дворецът Долмабахче е изграден изцяло от бял мрамор и има европейска архитектура в бароков стил с ориенталски привкус.

Кварталът Ортакьой

Ортакьой – някога малко рибарско селце – сега е топ място за срещи и развлечения на жителите и туристите, особено на младите. Разположен на брега на Босфора, Ортакьой е интригуващ и колоритен и е едно от най-туристическите места на Босфора. Джамията със същото име, построена през 1854 г. на самия кей и на фона на един от най-големите висящи мостове в света – мостът Boğaziçi – е запомнящо се място. Интериорът на джамията е украсен с изящен бял мрамор и покрит с красиви розови мозайки. Под освежаващия бриз на Босфора можеш да се насладиш на известния за района вкусен кумпир, закупен от уличните сергии, да разгледаш „галерията на улицата“ с картини от художници, превръщаща Ортакьой в оживена сцена, да направиш романтична разходка по брега или просто да седнеш и да се насладиш на релаксиращата атмосфера на Босфора.

Екскурзия за Фестивала на лалетата

Феерия от цветове и свеж аромат на милиони ухаещи лалета се преплитат с неповторимото очарование на Босфора. Всеки април тук се провежда ежегодният Международен фестивал на лалетата. Това не би трябвало да е изненада, защото въпреки общоприетото схващане, че лалетата произхождат от Холандия, всъщност те са били пренесени от Турция. Така че, ако случайно си в Истанбул по това време на годината, имаш късмет! Милиони лалета са засадени в парковете на мегаполиса, булевардите и кръстовищата. Местните жители дори се надпреварват кой ще засади повече лалета на своите балкони и прозорци. Множество събития, концерти и художествени изложби събират туристи от всички краища на света на този фееричен празник, посрещащ пролетта. Но кое е най-доброто място да се полюбуваш на истанбулските лалета? С изглед към Босфора, паркът Емирган е известен с грандиозните си килими от над 3 милиона лалета от 90 сорта, в нюанси на розово, червено, жълто, пурпурно и бяло. Тук можеш да се насладиш на великолепна гледка към Босфора по време на закуска или вечеря в кафенетата и ресторантите, разположени в Жълтия павилион, Розовия павилион и Белия павилион – всеки от които кръстен на цвят лале. Изживей блажени моменти със свежестта на сладки аромати в любимия град на пътешествениците – Истанбул.

Круиз по Босфора

Престоят в Истанбул не е завършен без традиционната незабравима екскурзия по Босфора – безспорно най-живописната и романтична атракция от цялото пътуване. Бреговете на космополитния град предлагат възхитителна смесица от минало и настояще, великолепен блясък и невиждана красота. По време на пътуването ще преминеш покрай известни забележителности като великолепния дворец Долмабахче, докато по-нататък ще срещнеш зелените паркове и императорските павилиони на двореца Йълдъз и величествената крепост Румели Хисар.

Танцът на дервишите

Въртящите се дервишки церемонии, започнали като форма на медитация през 13-ти век, придобиват огромна популярност през годините и танцовото шоу е атракция за посетителите. Създадена от персийския поет от ХІІІ век Руми, чиито последователи основават ордена Мевлеви, тази 800-годишна традиция е духовно и мистично пътуване през ума и любовта, към постигане на съвършенството. Въртящите се дервиши извършват поредица от завъртания по време на танца, което помага на танцьорите и публиката да постигнат състояние на нирвана. Танцът на дервишите е включен в списъка на ЮНЕСКО като един от шедьоврите на нематериалното наследство на човечеството.

Екскурзия до Принцовите острови

Наричани на турски Adalar, това са девет малки острова в Мраморно море, които в миналото са били място за изгнание на византийски аристократи, а днес са любима уикенд дестинация за почивка на жителите на Истанбул. Туристите също се стичат на островите, за да се насладят на природните им красоти, плажовете и възможностите за плуване, чудесните рибни ресторанти, но най-вече за да избягат от забързания град, като се озоват сред оазис от тишина и спокойствие сред стотици красиви къщи-палати във викториански стил.

Топ забележителности за Instagram снимки

Търсиш ли най-фотогеничните и предразполагащи към снимки места в Истанбул? Разбира се всички горепосочени места са задължителни. Включваме тук и Тахт – фотостудио, което се намира на покрива на сграда с неописуем изглед към Стария град, Босфора и Галата. Създадено е изцяло за туристите и пресъздава типичен турски интериор. Кварталът Фенер, разположен на южния бряг на Златния рог, има богато историческо наследство и е много популярна туристическа зона, особено цветна и подходяща за снимки. Качи се също на носталгичната трамвайна линия по Истиклял авеню – дълга 1,5 км. цветна пешеходна улица и грандиозен булевард, пресичащ Бейоглу и пълен с всякакви магазини, ресторанти и кафенета. Поеми през историческата покрита улица „Проход на цветята“ (Cicek Pasaji) с оживеността на своите ресторанти и магазини. Разположена в района около площад Галатасарай, в средата на булевард Истиклял, „Френската улица“ е инспирирана от френския стил, с красиви терасовидни сгради, бутици и сладкарници. Небостъргачът Sapphire е една от най-високите сгради на мегаполиса, където от височина 236 метра можеш да се насладиш на 360-градусова панорамна гледка. Кулата на девицата, разположена в самия Босфор, е символ на Истанбул и може би едно от най-любимите места за романтични срещи. Ciragan Palace Kempinski, разположен в бивш османски дворец от 19-ти век, със своята архитектура, градина и гледка към Босфора, е черешката на тортата за всеки заклет Instagram-ър.

С деца

Като мегаполис, Истанбул има какво да предложи на семействата, които пътуват с деца и искат да комбинират културното наследство на града с уикенд с най-различни семейни забавления.

Турският Дисниленд или Isfanbul Theme Park е в топ 10 на тематичните паркове в света и печели наградата European Star Award 2016 сред 800 тематични парка в Европа. Има над 24 различни атракции, от които можеш да избираш, като например: четвъртото най-добро в Европа влакче в увеселителен парк – „Nefeskesen“ („Спиращо дъха“) – което достига скорост до 110 км./ч. само за 3 секунди; Лудата река (Cilgin Nehir) – едно незабравимо приключение по 700-метрова река и водопад; Кулата на справедливостта; Кинг Конг; водното приключение Викинг. Това е място за хора от всички възрасти, пристрастени към адреналина.

Аквариумът SEA LIFE е забележителност с площ от над 8 000 кв.м., 21 тематични зони и 47 изложбени аквариума с повече от 15 000 морски създания. Дълъг 83 м. океански тунел съпровожда посетителите в 270° градусово подводно приключение. Тук можеш да видиш най-голямата колекция от хищници в Европа с 2,5-метрови тигрови акули, тропическа зона, дигитален аквариум и известната болница за костенурки.

LEGOLAND е още един чудесен избор за страхотно прекарване на времето. В този развлекателен парк децата на възраст от 3 до 10 години могат да разкрият своята креативност с атракции като LEGO mini-land, Kingdom Quest, LEGO Racers, LEGO Farm, LEGO Factorym и LEGO 4D Cinema.

Нощен живот

Никога неспящият Истанбул е пълен с барове, клубове и ресторанти, които да заситят купонджията в теб! Задължителните парти дестинации по време на твоя уикенд престой са:

– Sortie Club – разположен на място с невероятна гледка към Босфора, това е един от най-популярните нощни клубове. Разполага с 6 ресторанта и 3 бара;

– 360Istanbul – известен ресторант, бар и нощен клуб, намиращ се на покрива на жилищна сграда от 19-ти век с изглед към старата посолска улица в Бейоглу и Кулата Галата. 360 е отворен за обяд и вечеря и разполага с 360-градусова гледка. По-късно вечерта ресторантът се превръща в нощен клуб Club360;

– Ruby – клуб в Ортакьой със спираща дъха атмосфера и ослепителна гледка от крайбрежната градина към Босфора;

– Klein Club – популярен клуб, разположен в непосредствена близост до Таксим. Klein предлага страхотно клубно изживяване за своите посетители с известни международни диджеи, електронни и техно музикални шоута в автентична атмосфера;

– Babylon Bomonti – основан през 1999 г. за да бъде домакин на най-доброто от прогресивната електронна музика, Babylon Bomonti преобрази музикалната сцена на града и се превърна в популярен клуб за няколко поколения;

– 16Roof Swisshotel Restaurant & Bar – разположен в близост до Долмабахче и с изглед към красивия Босфор, ресторантът и барът на терасата на 16Roof са фантастично място, където гостите могат да се насладят на вкусна храна с изпълнения на DJ в оживена атмосфера.

Как да резервирам своята почивка?

Можеш да следваш следните стъпки, които ще ти помогнат при резервацията на твоята почивка:

СТЪПКА 1: Избери тип транспорт за пътуването

Как предпочиташ да пътуваш – с автобусен или със самолетен транспорт? Или със собствен транспорт? Натисни върху опцията за пътуване до Турция, която предпочиташ.

СТЪПКА 2: Избери от къде да тръгнеш и за колко нощувки

Натисни върху оферта, която е с тръгване от удобния за теб град и предпочитания брой нощувки. След клик върху офертата, ще се отворят всички налични хотели за избраната оферта.

СТЪПКА 3: Избери хотел към отворената от теб оферта

Хотелите към избраната от теб оферта са показани с цени и подробна информация. Избери хотел и натисни "Виж повече", за да селектираш дати. При затруднение, пиши ни за препоръка на хотел.

СТЪПКА 4: Резервирай избраната оферта

Разгледай наличните дати и натисни върху цената, която те устройва. Отваря се формата за резервация. Попълни своите данни и натисни "Изпрати". Готово! Нашите консултанти ще се свържат с теб.

Релакс за теб, защото пътуваш с нас

Топ специалисти за дестинация Турция

Избор от проверени хотели и чартърни програми

Отлични оферти за почивка на добри цени

Довери са на отличните отзиви за нас

Лиценз за турагент и туроператор № PKK-01-7993

Застраховка от "Лев Инс" № 13062110000149


© 2021 Туристическа агенция Turkuaz. Всички права запазени.