Специализиран туроператор за дестинация Турция Подбрани почивки на отлични цени Лиценз № 01-7993

Великденски празници с любимите хора. Усети атмосферата на светите места на Турция

Великден 2022 в Турция

Незабравим Великден 2022 в Истанбул с посещение на Желязната църква или Кападокия с древните църкви

Вероятно за мнозина Турция не е първата дестинация, която идва като идея за пътуване по време на Великденските празници 2022. Докато много християни не смятат Турция за библейска земя, през по-голямата част от първи век тя е била център на християнството, като тук са се намирали 7-те църкви на Откровението на Йоан – Ефес, Смирна, Пергам, Тиатир, Сарди, Филаделфия и Лаодикия. Турция е втората най-свещена земя в света по отношение на брой свещени места. Множество са древните градове, църкви и знакови места. Тук се намира последният дом на Дева Мария, но и Църквата на Свети Николай Чудотворец. В Кападокия пък е роден Свети великомъченик Георги Победоносец. Турция изненадва много, а след дългите, студени и тъмни зимни месеци, по-топлия климат на южната ни съседка е притегателно място за хиляди българи, които празнуват Великден там всяка година.

Истанбул със своята празничност е задължителна част от Великден през 2022 г. На този светъл ден българската църква “Свети Стефан” извършва Великденска литургия. „Свети Стефан“, известна като Желязната църква, е направена от готови железни елементи във Виена. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Желязната църква в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Днес вече реставрирана, обиколката със свещи около църквата и пасхалното богослужение в храма, се посещава от хиляди нашенци.

Демре в близост до Анталия е друго свято място. Тук Свети Николай Чудотворец, който по-късно става първообраза на Дядо Коледа, си създава репутацията на епископ на гръцко-римската епархия Мира през първата половина на 4-ти век. Сред добрите му дела е това, че Свети Никола извършвал посещения в къщите на местните деца, за да оставя подаръци, включително златни монети като зестра за бедните селски момичета. Ако обаче някой прозорец бил затворен, той пускал подаръците в комина. Любопитна за туристите е византийската църква „Свети Никола“, където е служил Николай Чудотворец. Смяташе се, че мощите му се откраднати и пренесени в Италия, но нови открития сочат, че съществува гробница под църквата, където вероятно е положен и светецът. Цветните стенописи са много вълнуващи и напомнят на ранните църкви в Кападокия. Това е доста посещавано място за екскурзии с тръгване от Анталия, много популярно за туристите от Русия, където е широко почитан.

Кападокия, е мястото което наистина олицетворяваме с християнството. Като родно място на Свети великомъченик Георги Победоносец, тук има хиляди християнски църкви, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. В Гьореме – малък град на 7 км. северозападно от Юргюп, се намира Музеят на открито. Представлява бивша монашеска общност с вкопани в скалите над 30 църкви, датиращи от 9-ти до 12-ти век, много от които са украсени с поразително изящни стенописи. Най-добре запазената пещерна църква в Кападокия – Karanlık Kilise (Тъмната църква) – е съхранила своите стенописи. Поразителна с украсата си, църквата е направена от внесения тогава камък лазурит. Тъмната (Karanlık) църква датира от края на 11-ти век и е неслучайно с това наименование. Името ѝ идва от това, че в нея влиза съвсем малко светлина, идваща от малък прозорец в секцията на притвора. Липсата на светлина обаче е спомогнало тази църква да поддържа съкровищата си живи, позволявайки на стенописите да се съхранят от неумолимия ход на времето. Както църквата, така и притворът изобразяват живи и впечатляващи изображения от Библията. Затова не е чудно, че тази църква е в топ списъците на всички пътуващи. Повечето от другите светилища вземат имената си от предмет или изображение, съдържащи се в тесните им интериори. Църквата Çarıklı Kilise (Сандаловата църква) е кръстена на стъпките, вградени в пода, за които се казва, че са на Христос. А Yılanlı Kilise (Църквата на змейовете) съдържа стенопис на Свети Георги, който убива змея. Архитектурните детайли и стенописи на църквите и днес изглеждат толкова живи и омагьосващи, както когато са били създадени. Уникално място, което е задължителна част от Великденската ти екскурзия до Кападокия.

Как да резервирам своята почивка в Турция?

Можеш да следваш следните стъпки, които ще ти помогнат при резервацията на твоята почивка:

СТЪПКА 1: Избери тип транспорт за пътуването

Как предпочиташ да пътуваш – с автобусен или със самолетен транспорт? Или със собствен транспорт? Натисни върху опцията за пътуване до Турция, която предпочиташ.

СТЪПКА 2: Избери от къде да тръгнеш и за колко нощувки

Натисни върху оферта, която е с тръгване от удобния за теб град и предпочитания брой нощувки. След клик върху офертата, ще се отворят всички налични хотели за избраната оферта.

СТЪПКА 3: Избери хотел към отворената от теб оферта

Хотелите към избраната от теб оферта са показани с цени и подробна информация. Избери хотел и натисни "Виж повече", за да селектираш дати. При затруднение, пиши ни за препоръка на хотел.

СТЪПКА 4: Резервирай избраната оферта

Разгледай наличните дати и натисни върху цената, която те устройва. Отваря се формата за резервация. Попълни своите данни и натисни "Изпрати". Готово! Нашите консултанти ще се свържат с теб.

Релакс за теб, защото пътуваш с Turkuaz

Топ специалисти за дестинация Турция

Избор от проверени хотели и чартърни програми

Подбрани оферти за почивка на добри цени

Довери са на отличните отзиви за нас

Лиценз за турагент и туроператор № PKK-01-7993

Застраховка от "Лев Инс" № 13062110000149

Turkuaz, Туристическа агенция за почивки в Турция

Работно време: Пон-Пт, 09:00 – 18:00


©2021 Туристическа агенция Turkuaz / Туркуаз.
Юридическо лице – "АдвенТур" ЕООД.
GDPR & Условия за ползване & Sitemap

Оценка 4.9 / 5. Гласове: 9